Schilderen is voor Thijs Postma, wat voor een ander ademhalen, eten en drinken is. Als kind zat hij al hele dagen te tekenen en later te schilderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij gefascineerd door vliegtuigen en toen hij 14 jaar oud was, begon hij met het verzamelen van vliegtuig-knipsels en foto’s. Nu is deze verzameling uitgegroeid tot een internationaal bekende luchtvaartcollectie. Als autodidact ontwikkelde hij zelf een gouache-techniek die zijn werk heel herkenbaar maakt. Een gouache is een schilderij ge­maakt met dekkende waterverf.

Ouderen kennen zijn illustraties uit tijdschriften zoals Kijk, Panorama, Nieuwe Revue en jeugdbladen zoals Pep en Sjors en van de illustraties die hij maakte voor de bouwpakketten van Revell, Monogram en Matchbox. In de Jaren Zeventig schilderde hij posters, puzzels, ansichtkaarten etc. in opdracht van de KLM. Daarna gaf hij de luchtvloten van Martinair, Transavia en Jetstar een eigen gezicht met zijn ontwerpen.

De eerste luchtvaartboeken, die hij schreef, illustreerde en vormgaf, verschenen in 1975 en 1997 in oplages van 32.000 en 40.000. Dit jaar zijn twee nieuwe boeken van zijn hand verschenen en bij Art Unlimited zijn 195 ansichtkaarten met zijn werk uitgekomen.

Tot december 2019 hangen er 60 nieuwe gouaches en inkttekeningen in het Nederlands Transport Museum te Nieuw-Vennep en van 29 augustus tot 21 december 2019 zijn 32 inkttekeningen op het thema 100 jaar Fokker te zien in Restaurant ’t Fort in Vijfhuizen.

Thijs Postma

exposeert tijdens de kunstroute bij Bar ’t Fort, locatienummer 8.

thijspostmaaviation.nl