Tonneke Iwema-van Harten werd in 1948 in Haarlem geboren en groeide op naast de bekende kunstschilder Poppe Damave met zijn tien kinderen. Als klein meisje speelde ze in zijn sfeervolle atelier, een naar olieverf ruikend domein met overal oude kwasten, schilderijen van mensen en stillevens. De kinderen verstopten zich in duistere hoeken en keken hoe hij aan het werk was. Misschien is daar de drang om ooit zelf te creëren ontstaan. Tonneke trouwde, kreeg twee fijne kinderen, ging “potjes bakken” en volgde verschillende lessen in modeltekenen en schilderen. Uiteindelijk kreeg ze haar eerste echte beeldhouwles en toen wist ze wat ze wilde… beelden maken!!

Karel Gomes, een geweldige beeldhouwer en leermeester, kwam op haar pad. Lange tijd kreeg ze intensief les van hem. Ze heeft veel over zijn normen en waarden van het beelden maken mogen leren. Hoe je bewegingen en emoties zou kunnen weergeven en dat het een zoektocht is waar je een leven lang mee bezig kan zijn. Snelle schetsen maken, weer afbreken en opnieuw beginnen. Het gaat niet om het resultaat, maar om de verwondering over wat er kan ontstaan. Daar gaat het om!

Tonneke werkt in klei, gips of steen, maar meestal met het materiaal was. Het volume van het beeld wordt met de was om een constructie van koperdraad aangebracht, wat van te voren in de juiste verhoudingen is gebogen. Zo kan er vaart en beweging in komen. Soms gaat een wasmodel naar de bronsgieter, die er dan volgens een ingewikkelde procedure een bronzen sculptuur van giet.

De afgelopen jaren deelde ze verschillende werkplekken in Nieuwkoop, maar nu heeft Tonneke zelf een prachtig atelier op de Zevensprong. Ze is daar omringd door fijne mensen, kijkt uit over de weilanden en heeft al haar beelden om zich heen! Tonneke voelt zich een bevoorrecht mens om met vormen en verhalen te kunnen spelen.

 

Tonneke Iwema-van Harten

exposeert tijdens de kunstroute bij Bruinsma Natuurlijk, locatienummer 7.

t.iwema@ziggo.nl