Mieke Preijde-Meijer (1956) heeft jarenlang over kunst geschreven en gewerkt als docent beeldende vorming en techniek op een middelbare school. Eind jaren negentig begon ze met edelsmeden en vond dat zo leuk dat ze een paar jaar vakschool heeft gevolgd. Sinds 2015 is ze fulltime sieradenmaker.

Bij wijze van experiment begon Mieke in 2008 met sieraden te ontwerpen op basis van afgedankte materiaal dat ze van kennissen kreeg. Zielig zwart zilver, weesoorbellen, kapotte kettingen, losse kralen, maar ook vaak bijous van onedel metaal en plastic.

Dit Upcycle Jewelry experiment is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig concept, waarbij ze nauwkeurig fotografeert en archiveert wat en van wie ze heeft ontvangen en wat ze er mee gedaan heeft. Daarnaast bezoekt Mieke regelmatig kringloopwinkels, veilingen en beurzen en staan haar ogen op vakantie altijd op scherp.

Uit ervaring weet ze inmiddels dat 100% gebruik van gerecycled materiaal niet haalbaar, want niet mooi genoeg, is en verwerkt ze ook zelf gesmede, geslepen of gezaagde onderdelen in haar ontwerpen.

Na een expositie melden gevers zich vaak spontaan aan, omdat ze het een fijn idee vinden dat er iets zinnigs wordt gedaan met hun oude sieraden. Voor Mieke is het, net als voor haar volgers, ieder keer weer een verrassing wat ze krijgt en waarmee ze aan de slag gaat. Haar sieraden zijn altijd uniek en eenmalig en hebben een historie.

Als u een sieraad van Mieke koopt krijgt u een foto met het verhaal erbij.

 

Mieke Preijde-Meijer

exposeert tijdens de kunstroute bij Cin in Wonen, locatienummer 13.

www.miekesieraden.nl