Josje Castenmiller-van Breemen volgde haar opleiding kalligrafie in Amsterdam en voorts bij diverse bekende kalligrafen uit binnen- en buitenland, zoals Tineke Caland, Karina Meister, Evert van Dijk, Wilbert Wegman, Satwinder Sehmi, Denis Brown, lieve Cornil en Joke Boudens. Reeds 30 jaar geeft zij lessen in kalligrafie in Amsterdam en ook tot 2004 in Uithoorn. Ook geeft Josje regelmatig workshops in scholen, bibliotheken en op verzoek, voor zowel kinderen als volwassenen. Tevens geeft zij lezingen over de kunst van het schrift in taal en tekens, vanaf de oorsprong van het schrift tot heden.

Zij heeft diverse exposities mede verzorgd van haar zelf, haar leerlingen en tevens in Paradiso in Amsterdam van de bekende Arabische kalligraaf Hassan Massoudy wonende in Parijs. Diverse keren heeft zij deelgenomen aan groepsexposities, onder andere in de Thamerkerk te Uithoorn en in januari 2006 aan een jubileumexpositie van kalligrafische werken uit Nederland en België in de Grote Kerk te Breda. Bij gelegenheid van haar 70e verjaardag was er een zeer geslaagde solo-expositie in de G.Gallery te Amsterdam. Een onderdeel van haar activiteit is het initiëren en deelnemen aan uitgaven van boekwerken. Als voorbeeld kan worden genoemd haar bijdrage aan het boekwerk “Rondje Zijdelmeer”.

De ontwikkeling van de kalligrafie is duidelijk merkbaar. In deze tijd van mechanisch schrift en tekstverwerking blijft een gekalligrafeerde tekst toch altijd nog de aandacht trekken van de lezer. Maar er is een verschuiving merkbaar van de traditionele kant van de kalligrafie naar de meer informele kant, dus van ‘kunde’ naar ‘kunst’. Vol toewijding het ambachtelijke toepassen in het moment van nu, geeft de inspiratie die benodigd is om te komen tot artistieke creativiteit.

Om in die ontwikkeling mee te gaan en om steeds te blijven verdiepen in nieuwe technieken, volgt zij nog steeds cursussen en workshops ook in intuïtief kalligrafisch beeldhouwen. In het kader van die ontwikkeling heeft zij een aantal workshops in het “letterkappen” gevolgd bij Pieter Boudens om zich te bekwamen in de geheel eigen techniek daarvan.

Met het houden van deze tentoonstelling in de ambiance van Zorgboerderij Inner-Art in De Kwakel gaat een grote wens van haar in vervulling.

De netto-opbrengst van de verkoop van haar werken gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds.

Josje Castenmiller-van Breemen

exposeert tijdens de kunstroute bij Zorgboerderij Inner-Art, locatienummer 7.

jossen@castenmiller.nl