Net als zijn vermaarde voorganger Piet Mondriaan heeft de kunstschilder Jos Verheugen zijn wortels in Nederland. En net als Mondriaan destijds woont en werkt Jos in Parijs. In tegenstelling echter tot Mondriaan is zijn werk puur figuratief.

In de serie “Vrij naar Mondriaan” transformeert Jos de abstracte composities van zijn landgenoot door er figuratieve elementen, met name dieren, aan toe te voegen. Dit creëert een derde dimensie, ruimtelijkheid in Mondriaans schilderij, dat plat is, zonder volume, vòòr die organische toevoeging. Hij ontdekte dat je voor elke compositie van Mondriaan diersoorten kunt vinden die zich er perfect in thuis voelen.

Overigens kan je gerust stellen dat hij de dierenwereld goed kent, in een ver verleden vertrok hij als doctor in de biologie naar de Franse hoofdstad om daar in het vermaarde Institut Pasteur zijn wetenschappelijk onderzoek uit zijn proefschrift voort te zetten. Het diepe levensgeluk bleek echter uiteindelijk niet in het laboratorium te vinden maar in de bezonkenheid van zijn atelier, prachtig gelegen in het Parijse wijkje Butte-aux-Cailles. Sinds twee decennia leeft Jos Verheugen inmiddels volledig van zijn penselen, niet in de laatste plaats als gepassioneerd portretschilder.

 

Jos Verheugen

exposeert tijdens de kunstroute bij Fam. Meijer/Beentjes, locatienummer 4.

www.josverheugen.com